Stiri
Un nou Centru de Radioterapie Oncologică in Suceava

Un nou Centru de Radioterapie Oncologică in Suceava

Centrul Medical de Radioterapie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava ar putea fi funcţional din luna septembrie a acestui an, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Gheorghe Flutur, după întâlnirea de marţi cu managerul instituţiei medicale, Vasile Rîmbu, dar şi cu reprezentanţii investitorului. Potrivit lui Flutur, la întâlnirea de la CJ Suceava, investitorul, SC RT Lotus Center SRL Cluj-Napoca, a prezentat un grafic detaliat privind realizarea lucrărilor, construcţia clădirii urmând a se finaliza în luna iunie, iar după instalarea tuturor echipamentelor, Centrul să fie funcţional în luna septembrie.

Investitorul a precizat în cadrul discuţiilor că s-au clarificat toate problemele de finanţare şi au început să fie aduse la Suceava o serie de echipamente medicale şi de imagistică. ‘‘Vorbim aici de cele mai moderne echipamente RT şi CT. Doar CT – ul de ultimă generaţie costă peste 4 milioane de euro (…) Înfiinţarea unui astfel de centru în Suceava, prin echipamente de înaltă precizie, va permite realizarea unui diagnostic precis şi timpuriu (…) Preocuparea noastră este ca Spitalul Judeţean să aibă cât mai repede acest Centru”, a spus Flutur. Capacitatea Centrului va fi, în prima etapă, la darea în funcţiune, de 700 – 1.000 pacienţi/an, fiecare pacient urmând 8 până la 24 cure pe tratament, activitatea desfăşurându-se în două schimburi. Dezvoltarea Centrului a fost gândită ca, din momentul în care se va ajunge la un grad de încărcare de 80%, se va trece la etapa a II-a, astfel încât să poată deservi 2.000 de pacienţi.

Centrul de radioterapie oncologică de la Suceava este o investiţie privată, estimată la circa 14 milioane de euro, unde, în primul an de activitate, ar trebui să lucreze cinci medici radioterapeuţi şi fizicieni, patru asistenţi şi tehnicieni, plus personalul administrativ. ”Centrul medical pentru radioterapie şi diagnostic precoce se va adresa nu doar bolnavilor din judeţul Suceava, ci şi pacienţilor din judeţele limitrofe şi chiar vecinilor din Ucraina şi Republica Moldova. Consiliul Judeţean Suceava, împreună cu Spitalul Judeţean de Urgenţă finanţează în acest an mai multe investiţii deosebit de importante, cum ar fi realizarea a patru blocuri operatorii, inclusiv pentru oncologie, un ambulatoriu modern de 4000 de metri pătraţi, pe şase niveluri. Lucrăm la documentaţie pentru pasajul subteran care leagă spitalul nou de cel vechi. Trebuie să înceapă construcţia blocului cu 30 apartamente pentru medici şi multe alte investiţii curajoase, despre care am mai vorbit”, a spus Flutur.